Een ongeluk zit in een klein hoekje, en blijf kijken!


Op woensdag 30 september werd door Jan Pouls de volgende groep adspirant beroepsverkeers Regelaars op examen gestuurd. In Geleen op de kruising Kerenshofweg en de Vouwersweg moesten 6 kandidaten examen doen. Aan het weer kon het vandaag niet liggen in tegenstelling tot de vorige week scheen vandaag de zon volop en werd onder ideale omstandigheden geoefend in de ochtend sessie.

4 kandidaten waren afkomstig van de Stichting Motard Stein. Een stichting waar zich motorrijders hebben samengevoegd om evenementen op de openbare weg te beveiligen en te begeleiden. Deze stichting is in de loop der jaren, evenals de stichting Euro Motard, geprofessionaliseerd. Veilig en wetende wat wel en wat niet mag in het verkeer als verkeersregelaar, hebben deze motorrijders al veel evenementen tot een goed einde gebracht. Alle leden zijn opgeleid tot beroeps verkeersregelaar en ze verzorgen door het hele land de beveiliging van evenementen.
Daarnaast waren er 2 kandidaten van het verkeersregelaarsbureau Veilig en Schoon uit Geleen. Dit bedrijf kan competente en goede verkeersregelaars leveren voor alle doeleinden op de openbare weg. De kruising in Geleen is niet de gemakkelijkste en als vervolgens in de ochtend tijdens het oefenen een zg. GRIP 1 situatie, zich voordoet bij DSM in Geleen weet de kenner wat dit betekend. Vele voorrangsvoertuigen passeren de kruising met “toeters en bellen” en de mannen worden danig op de proef gesteld. Toch gaat het in het ochtend gedeelte prima. Met een goed gevoel gaan de kandidaten de middagsessie in. Klaar om het examen af te leggen.

Maar het is druk op de kruising en vele verkeersdeelnemers begrijpen de verkeersregels niet of lappen deze aan hun laars. Maar toch, je bent en blijft als verkeersregelaar verantwoordelijk op de kruising. Bij 5 kandidaten lukt dit goed maar bij 1 kandidaat gaat het helaas niet goed. Tijdens het oversteken van voetgangers gaat een bestuurder van een personenauto toch rijden, vanuit de rug van de kandidaat verkeersregelaar. Hij ziet het niet en het gaat maar net goed bij de overstekende voetgangers. Een veiligheidsfout. Helaas, de beide gedelegeerden van de politieacademie, zijn het er over eens dat, hoe spijtig ook, dit een veilghiedsfout is. En de kandidaat slaagd niet voor zijn examen.

De andere 5 kandidaten slagen wel. Toch houden we er als groep een ontevreden gevoel aan over. We zijn als groep gestart en wilden dit ook als groep positief alsluiten. Shit, jammer dat het niet is gelukt wat we allen in gedachten hadden. Bij de eerstvolgende opleidingsgroep zal de deelnemer een herkansing krijgen. Wedden dat het dan zeker gaat lukken! De geslaagden, van harte proficiat, en veel succes! Ben voorzichtig want zoals vandaag wel weer bleek; een ongeluk zit in een klein hoekje en blijf kijken!!<< terug